Ørbækvej 101, 5220 Odense SØ
93961343
kontakt@psykologravnmark.dk

BEHANDLING AF STRESS

Psykolog i Odense

SØGER DU PSYKOLOG I ODENSE TIL BEHANDLING AF STRESS?

Jeg er autoriseret psykolog og arbejder med behandling af stress i Odense.

Herunder kan du læse mere om stress og min tilgang til behandling af stress. Mit håb er, at det kan give dig en fornemmelse af, om et forløb hos mig er relevant for dig.

Du må altid kontakte mig, hvis du har spørgsmål til behandlingen eller ønsker at booke tid ONLINE eller i Odense ved at klikke HER ←.

HVAD ER STRESS?

Stress eller stressrespons er en biologisk mekanisme, der i grunden er særdeles gavnlig. Det er den, der gør krop, nervesystem og sind parat til at møde udfordringer og farer.

Der er derfor ikke noget galt med at blive udsat for stress en gang i mellem. Faktisk sker der en stressrespons flere gange dagligt, for at vi kan møde og håndtere de udfordringer vi møder. Det sker fx hvis der er én, der kører ud foran os i trafikken uden at se sig for. Eller hvis svigerforældrene pludselig og uventet står uden for døren.

Det afgørende er, at belastningen slutter igen og at der er tid til at restituere.

Når systemet virker efter hensigten vil stressresponsen gå i gang og derefter slukkes igen, når udfordringen er mødt og håndteret. Hvis ikke der er tid og omstændigheder til at restituere, udvikler krop og nervesystem en form for fartblindhed.

Fartblindhed betyder at krop og nervesystem hele tiden er i alarmberedskab.

HVORDAN FØLES STRESS?

Det at være konstant i alarmberedskab, kan føles meget fysisk. Derfor kan stress komme til udtryk både som fysiske, følelsesmæssige, kognitive og adfærdsmæssige symptomer.

Ofte sete symptomer er fx:

– Hovedpine eller en følelse af, at det strammer over panden
– En nærmest permanent knude i maven
– Kvalme og/eller manglende sult
– Hukommelsesbesvær og koncentrationsbesvær
– Voldsom hjertebanken og/eller angstanfald
– Manglende overblik
– At blive hurtigere og ofte mere vred end normalt
– Større forbrug af stimulanser, såsom fx sukker, motion eller cigaretter

Katastrofetanker og depressive følelser er ofte også naturlige følgesvende til langvarig stressbelastning. Læs evt. mere om depression og -behandling her.

HVORNÅR BØR MAN SØGE HJÆLP?

Når den stressede krop begynder at sige fra, kan der være behov for at få vejledning og hjælp. Ofte er det sådan, at jo længere tid der går, des højere vil kroppen råbe.

På den måde starter stress-symptomer med at være relativt milde, og bliver så stærkere og stærkere jo længere tid der går med uændret belastning.

Som beskrevet ovenfor kan alvorlig stress føles meget fysisk. Det er også grunden til, at mange af de stressramte klienter jeg møder, først har været en eller flere ture forbi egen læge eller skadestuen.

Jo hurtigere du reagerer på symptomerne, jo bedre.

BEHANDLING AF STRESS (I ODENSE ELLER ONLINE)

Behandlingen tilrettelægges altid så den passer til dig.

Når jeg arbejder med stressramte, er der dog ofte visse temaer, der går igen i terapien. Fx:

– Psykoedukation om hvad stress er.
– En vurdering af hvor slemt det står til.
– At prøve at kortlægge, hvad der har skabt stressproblematikken.
– At arbejde med ikkegavnlige handlemønstre.
– Vejledning ift. nye handlinger, der hjælper til at genskabe balance i nervesystemet.
– At finde eller genfinde personlige værdier, der har det med at blive glemt – eller gemt væk – når stressen tager over.

Hvis du genkender dig selv, og finder mening i ovenstående, er du meget velkommen til at kontakte mig her. Stressbehandling kan både foregå i Odense og ONLINE.